Основното антимонархическо движение на Великобритания ще се събере, когато крал Чарлз

...
Основното антимонархическо движение на Великобритания ще се събере, когато крал Чарлз
Коментари Харесай

Не е моят крал: Голям протест ще опита да саботира коронацията на Чарлз

Основното антимонархическо придвижване на Англия ще се събере, когато крал Чарлз III ще бъде коронясан на обилна гала идната седмица. То ще мине по пътя на процесията до статуята на Чарлз I, чието обезглавяване през 1649 година води до установяването на краткотрайна република, написа Ройтерс.

Поддръжниците на Републиката, група, учредена през 1983 година, която води акции за определен държавен глава, възнамеряват най-големия си митинг до момента . Те имат вяра, че възкачването на Чарлз на престола съставлява най-хубавият им късмет да сложат завършек на монархията , чиято история продължава близо 1000 години.

Греъм Смит, водачът на групата, вижда огромната коронация в лондонското Уестминстърско абатство като съвършената опция да изложи това, което той счита за анахронична институция, която няма място в демокрацията на XXI век, изключително във време, когато хората са изправени пред най-тежката рецесия на разноските за живот за последните десетилетия.

Смит чака над 1000 души, облечени в жълти ризи, да се причислят към митинга на 6 май, където ще повдигнат плакати и ще изнесат речи.  Когато новокоронованият крал минава в златната си карета по улиците, изпълнени с десетки хиляди доброжелатели, те възнамеряват да освиркват мощно и да скандират " не е моят крал “ .

Проучванията демонстрират, че Чарлз е по-малко известен от майка си кралица Елизабет II, вторият най-дълго управлявал монарх в света, чиято гибел предходната година беляза края на една епоха във Англия. Според YouGov през 2012 година 73% от обществеността е казвала, че монархията е добра за Англия, само че в този момент тази цифра е спаднала до 53% .

Смит споделя, че уважението на обществото към кралицата значи, че тя е била " спънка " за републиканската идея.  " Мисля, че монархията е с много проблеми, тъй като загуби звездата си , поддръжката явно понижава, ползата понижава и това е огромен проблем за тях “, споделя Смит.

Британската монархия наблюдава своята история обратно до Уилям Завоевателя, който нахлува в Англия през 1066 година, макар че кралски особи ръководят някои от мозайката от държавици, които заемат териториите на днешните Англия, Шотландия и Уелс, епохи преди този момент.

Въпреки че монархията последователно е отстъпила властта на Народното събрание през вековете, кралят или кралицата към момента играят забележителна, въпреки и съвсем напълно церемониална роля в английския политически живот, като да вземем за пример назначението на министър-председатели и избрани квоти в правосъдната система.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР